Kids

Hallo kids! Om weer in de Sinterklaas stemming te komen hebben we hier wat leuke kleurplaten, recepten en spelletjes verzameld. Veel plezier!

Kleurplaat

Klik op de kleurplaat, print hem uit en start met kleuren!

Met dank aan Yaroon´s voor deze unieke kleurplaat.

Met dank aan Vakwerck voor deze unieke kleurplaat.

Recepten

Sinterklaas brengt natuurlijk genoeg strooigoed en pepernoten met zich mee uit Spanje. Maar wil je zelf pepernoten, speculaas of andere lekkere dingen maken? Dan vind je hierbij enkele heerlijke recepten. Geeft het boodschappenlijstje aan mama of papa en begin met bakken.

Met onderstaande recepten ook zulk mooi strooigoed maken?
Met onderstaande recepten ook zulk mooi strooigoed maken?

Recept pepernoten


Benodigdheden

200 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
snufje zout
150 gram stroop
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
½ theelepel gemalen korianderzaad


Werkwijze

Verwarm de oven voor op 160 ºC. Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de stroop en de specerijen. Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg. Smeer een bakblik in met margarine, druk er knikkers van het deeg op en bak ze in een matig warme oven in circa 15 minuten lichtbruin en gaar. Je kan controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.

Recept speculaas

Benodigdheden
ca 50 stuks 200 g bloem
halve theelepel bakpoeder
6 g speculaaskruiden (te koop in de winkel of zelf te maken zie speculaaskruiden maken)
1 eetlepel zout 120 gram boter
100 g (donker)bruine bastaardsuiker
eventueel 1 eetlepel melk om het deeg soepel te maken
eventueel 50 g amandelsnippers ter garnering

Werkwijze
Hak of snipper de amandelen, pel ze niet. Roer de andere droge ingrediënten in een kom goed door elkaar. Voeg de boter toe, snijd deze met twee messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar. Meng er de amandelen en zo nodig de melk door. Vorm op één van de onderstaande manieren koekjes van het deeg: 1. Bestuif een speculaasplank met rijstebloem (kindermeel) of aardappelmeel. Druk een portie deeg in de figuren en snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg. Klop de deegfiguurtjes eruit door een korte slag met de plank op het aanrecht. 2. Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van circa 1/3 cm dikte. Steek uit de deeglap koekjes met behulp van een borrelglaasje of een ander vormpje. Beboter de bakplaat. Verwarm de oven 10 minuten voor op 180 °C. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ongeveer 20 minuten gaar. Maak, terwijl de eerste bakplaat in de oven is, de tweede bakplaat klaar. Neem de bakplaat met gare koekjes uit de oven en schuif de tweede bakplaat erin. Neem de gare koekjes van de bakplaat en leg ze plat neer op een taartrooster of omgekeerd op het aanrecht.

Recept zwarte pieten cakejes

Benodigdheden
pak cakemix voor kleine cakejes
poedersuiker
water
kleine cake vormpjes
chocoladeglazuur (van Baukje)
kleine snoepjes (mini M&M’s)
spuitzak met spuitmonden

Werkwijze
Maak en bak de cakejes zoals het beschreven staat op het pak. Terwijl de cakejes worden gebakken kan je vast de chocoladeglazuur maken. Maak nu van poedersuiker en water en papje. Het moet een klein beetje dik worden, want je moet er straks gezichten van maken. Als je de zwarte Pieten een gekleurd gezicht wilt geven doe dan in plaats van het water, limonadesiroop door de poedersuiker. Wanneer de cakejes overgoten zijn met het glazuur kan je er gezichten op maken. Ogen kan je maken door twee mini M&M’s erop te plakken.

Spelletjes

Wachten op pakjesavond kan lang duren. Om die spannende tijd wat leuker te maken hebben we hier wat simpele spelletjes staan die je thuis kan doen.